2016-05-25 Marathon Luxemburg

Marathon van Luxemburg 28 mei 2016.

"Samen met mijn broer Dries hebben we ons in januari ingeschreven voor de ING Night Marathon van Luxembourg op zaterdag 28 mei. Gelukkig waren we er vroeg bij want begin februari was alles al volzet. Ons doel was de dik 42 km afleggen in 3u 30min en in die optiek had Henri ons dan ook een gepast voorbereidingsschema bezorgd. Beiden hebben we dit tot op de meter gevolgd en zonder grote fysieke kwaaltjes stonden we dan ook afgelopen zaterdag vol goede moed om 19u aan de start.

De marathon en halve marathon startten samen waardoor we met een 8.000-tal lopers van de Expohallen richting Luxemburg stad trokken. Gesteund door honderdduizend dolenthousiaste toeschouwers langs de kant van de weg en vooral de luide aanmoedigingen van onze vrouwen, kinderen en Bene Pype met zijn kroost verliepen de eerste 10, hoofdzakelijk dalende, kilometers dan ook zeer vlot. De joelende menigte in de nauwe straatjes van het oude centrum bezorgden ons dan ook op bepaalde momenten zowaar kippenvel zodat de kilometers voorbij vlogen.

Na een 14-tal kilometer werden we gesplitst van de halve marathon lopers waardoor het allemaal wat rustiger werd. We liepen door de buitenwijken van de stad, wat een zeer bochtig en heuvelachtig parcours leek, zeker niet te onderschatten. Halfweg zaten we dik onder de 1 u45 min, we liepen constant kilometers rond de 4 min 50 sec en zaten dus perfect op schema.

Na 30 kilometer werd het echter steeds zwaarder, Dries had aangegeven door zijn beste krachten heen te zitten en al snel volgden kilometers een stuk boven de 5 minuten. Het parcours bleef op en neer gaan en we hadden ook nog in ons achterhoofd dat de laatste 10 km bijna uitsluitend bergop gingen dus moesten we wel wat doseren. We hadden ook afgesproken "samen uit, samen thuis" dus mits wat peptalk konden we toch een redelijk tempo aanhouden. Gelukkig konden we ons optrekken aan het feit we af en toe onze familie en vrienden zagen, en dat we ondertussen ook terug meer en meer tussen dikke rijen steunende supporters liepen.

Bene (die normaal ook ging meelopen, maar te laat was om in te schrijven) heeft ons dan de laatste 7 zware kilometers met de nodige animo vergezeld en de eindstreep (binnen in de Expohallen) kwam in zicht. Ondertussen liepen we nog een aantal "levende lijken" voorbij, dus we waren blijkbaar echt niet de enigen die het zwaar hadden....

Met opzwepende muziekbeats, een speaker die onze namen afriep, rijen toeschouwers en vooral het geschreeuw van onze vrouwen (die zelf een sprintje hadden moeten trekken om op tijd in de hallen te zijn) liepen we uiteindelijk in 3u 34min 31sec over de eindstreep, dolblij dat we er vanaf waren....

We kunnen niet ontkennen dat we in het begin wat ontgoocheld waren omdat we onze doelstelling van 3 u 30 min niet gehaald hadden, maar toen we beseften dat we 507 hoogtemeters hadden overbrugd en 169 e en 170 ste waren op 1.172 finishers beseften we dat we het eigenlijk nog lang niet zo slecht hadden gedaan en kijken we ondertussen uit naar onze volgende uitdaging....."

Davy en Dries Saint Germain.