2019-10-19 Vredesloop

Vredesloop Ieper 19 oktober 2019.
Sedert 1977 organiseert het Käthe Kollwitz Comité jaarlijks een Vredesloop in Ieper, in de westhoek  slagveld van WO I. Miljoenen soldaten werden tijdens WO I tegen elkaar in het harnas gejaagd, opgejut door het verdwazend nationalisme. Zij waren enkel kanonnenvlees voor de economische belangen van de grootmachten.
Peter Kollwitz sneuvelde op 2 oktober 1914 op amper 18 jarige leeftijd  samen met 10 miljoen anderen. Zijn moeder, de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz, maakte een standbeeld ter herinnering aan haar zoon: Het treurende ouderpaar (te bbezichtigen in Vladslo).Käthe Kollwitz en haar werk zijn een aanklacht tegen deze waanzinnige oorlog. Zij staan dan ook symbool voor de vredesgedachte van deze Vredesloop. Jammer maar vandaag neemt het oorlogsgeweld weer drastisch toe.
Sport is een middel om mensen van alle nationaliteiten en culturen in solidariteit te verenigen . De Käthe Kollwitz Vredesloop wil een sterke oproep voor vrede, vriendschap en solidariteit zijn, en wil zijn steentje bijdragen aan een wereld waarin iedereen gelijke rechten en kansen heeft.
De organisatoren hadden een mooi doch lastig parcours uitgetekend  in en rond de prachtige stad Ieper .
Ook een aantal onze atleteen tekenden present in deze sterk bezette wedstrijden met op de 5 kilometer een prachtige 4de plaats voor Steven Mommerency die de 5 km aflegde in 19min 01 sec .
Op de 10 mijl mannen  met 203 aankomsten sterke prestatie van Peter Ovyn  die 21ste werd in 68 min 48 sec en ook sterk van Wim Depoorter die 68ste werd in 74 min 36 sec
Mooie prestaties van jullie allemaal op deze mooi georganiseerde wedstrijd.
Henri